Pau Riba Cau de Fans

PUGEU A LA BARCA QUE NAUFRAGAREM...

UN "TEBEO" D'EN SISA

pauribacaudfans | 29 Novembre, 2006 13:22

A la Categoria SISA hi trobareu els enllaços per a que us baixeu, si voleu, aquest magnific exemplar. Aqui teniu una mostra:

Que el disfruteu.

Pol Riveil 

Comentaris

Isabel

Entrevista audio

Isabel | 08/07/2007, 20:11

Ei carinyus! tenieu controlada aquesta entrevista recent de l'heroï?Podreu sentir-lo comentar el passat, el present i el "futut"...

http://murmuri.blogia.com/2006/092101--dioptria-de-pau-riba.php

(per cert, veig que no us ha fet puta gràcia el videoclip del traw-katraw...)

Queetdoninatupelcultrist cumba

thalla la boca o et faig thalar els collons

Queetdoninatupelcultrist cumba | 07/07/2007, 20:53

"Thalar"???Però tu qui ets per despotricar contra Pau i "Cain", amb aquest sarcasme retòric de catalanista frustrat de 3a divisió???? Treu-te ja la careta, pallasso cumba...Quan entendreu que aquest catalanisme desthalentat i postís no té res a veure amb la poètica de PR??

Thalar

Cacalàstics

Thalar | 05/07/2007, 11:58

Bones jornadetes d'estiu, papafrites. Tramuntana i garbinet fins l'1 de septembre.
Una donada pel cul a en Pau i a en Cain.

Vull una foto de la Conxita amb les cames obertes
avui mateix, si us plau (i nua, és clar
Petonets i petarrets ensucrats.

matriumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matriumatras | 08/12/2006, 00:05

és clar que ens coneixem, fins i tot t'he dut en cotxe fins a barna, he he.
Lo de que no ets sant de la seva devoció sona una mica heavy, en Pau va a la seva puta bola, com sempre i xino xano que és el seu ritme. Si no et va dir res al carrer és perquè no et va veure, t'ho dic perquè el conec de bona tinta.
En tornar a casa, l'hi vaig comentar estranyada que em semblava rar que no hi fossis si tocàvem a les teves terres i va ser quan em va dir que ell si que t'havia vist durant el bolo, que seies a la vora dels meus pares, he he, però que després ja no t'havia vist més i que l'hi semblava estrany a ell també que no passessis pel camerino.

pol riveil

A MATRIUMATRAS

pol riveil | 07/12/2006, 19:34

No vaig saludar a en Pau per que crec que no soc sant de la seva devoció, ja que ganes no me'n faltaven. Quan eren al carrer cantant aquella sardana tan maca, vaig sortir fins a la porta i quan ells van tornar a entrar va passar per davant meu, i diria que em va veure, també puc estar equivocat. Ja fa dies que vaig deixar d'enviar-l'hi correus, ja que no rabia cap resposta, i m'agradaria que no sonés a retret. I tu, "matriumatras", com volies saludar-me si no em coneixes? o si que em coneixes?... això semble el joc dels disbarats...
De totes maneres la propera vegada ja li diré Hola.

PAU VII

Maquetes a dojo

PAU VII | 07/12/2006, 19:25

Avui m'heu fet el tiu mes feliç, al menys de la comarca. Gràcies matriumatras per el que avui ens has donat. Es .. com tenir en Pau a casa, be, be, be. I la Conxita está mes bona que mai ... sublim.

matriumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matriumatras | 07/12/2006, 19:11

doncs ens ho haurem d'estudiar, ja l'hi comentaré a en pau quan arribi el dia d'obrir la carpeta transnarcís per la reedició, ara surto pitant cap al teatreneu que ja faig tard al jisas.

Per cert pol, en pau m'ha comentat que hi eres l'altre dia al jisàs de tarragona... com és que no vas passar a saludar? Jo no et vaig veure, si no...

vinga adéu

matriumatras

transnarcís

matriumatras | 07/12/2006, 18:43

Conta la dita que en Pau teixia absort la seva Ena quan la Bonet el va treure del seu trip tot demanant que fes unes cançonetes oloroses, vegetals i al punt de la seva veu. I encantat, l'hi acceptà el repte.

...i arraconà les primeres i feu tallar i retocar les segones, les terceres i tantes com en vingueren desfullà i el desencant posà fi i el despit atià la resta.

...i arreplegà tot el pom de marcides cançonetes i els hi va donar l'alè i les va guarnir amb gran banda i els encarregà un castell de transparències fumades i....

...no ho sé... potser perquè és fet d'encàrrec... potser perquè vol posar-se a un altre pell... potser tantes acrobàcies vestides d'arranjaments... potser les flors no em van gaire...

les lletres que em fiblen més són a la tercera cara i és clar hi arriben a peu pel camí de l'inrevés i ens fan de mapa del viatge que reprèN

... l'essencial egregorià dalt d'un pi d'arrels quadrades.

pol riveil

Maqueta Transnarcis

pol riveil | 07/12/2006, 18:39

Aquests enllaços que ens heu regalat son una delícia, no veig per que no es podrien incloure com a "bonus track" en una futura reedició. He sentit coses dels Beatles que sonen pitjor, si els reis del marketing fan el que fan, afegir aquesta maqueta no esatria gens fora de lloc, be, és una opinió, però estic convençut que més d'un estaria d'acord amb mi.
Gracies de nou

matriumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matriumatras | 07/12/2006, 18:09

La reedició del transnarcís encara no la tenim sobre la taula, és a dir encara no hi estem treballant.

Hi va haver un intent de reedició fa uns anys per part de l'Europeo però no va qüallar.

La maqueta que tenim té la gràcia que ens mostra les cançons despullades d'arranjaments, pelades, però no té cara i ulls, és a dir simplement són les cançons interpretades per la veu i la guitarra d'en pau, amb parades, estossecs i algún que altre comentari de la maria del mar per entremig. No és material per a ser editat, vull dir que el valor que tenen és el que podeu comprovar per vosaltres mateixos, aquí us en deixo una mostra, però no per anar editat en disc.

maqueta flors
el gessamí:
http://www.mediafire.com/?6mnynm0my3j

el panical:
http://www.mediafire.com/?dnqytmyjmwd

el narcís:
http://www.mediafire.com/?ayz0jmwmmzi

el clavell:
http://www.mediafire.com/?fzrx4iw2gom

el gladiol:
http://www.mediafire.com/?dzyqxzintjz

fragment del nenúfar amb comentaris de fons cap al final:
http://www.mediafire.com/?2zw1z2eynmn

Després us explico una història que vaig escriure l'altre dia en resposta als missatges sobre el transnarcís, esperava que primer la revisés en pau per que hi donés el vist-i-plau, però com que va de cul i no para per aquí us la publicaré i ja estarà fet que al cap i a la fí no és més que el meu parer.

pol riveil

VERSIONS

pol riveil | 07/12/2006, 17:20

Espero que quan reeditin el TRANSNARCIS, ho facin en base a la maqueta que tant "matriumatras" com el propi Pau diuen que és millor, o al menys el resultat els hi és més agradable. Personalment el Trans...a mi no m'acaba de fer el pes, em sobren els coros femenins, i no és masclisme, i en general el tractament a nivell d'arrangaments, la qual cosa no vol dir que no tingui qualitat. Pau Riba fa les seves versions de les seves cançons, les reinventa, les fa vives en el seu matras d'alquimista foll, i em sembla perfecte. Hi ha músics de nova fornada que en els seus treballs discogràfics icorporen algun tema d'en Pau,
serà per que els hi agrada i les que jo he escoltat potser una la trobo interessant, però si haig d'escoltar qualsevol cançó d'en Pau, em quedo amb l'original. Espero que en Carreras no es posi a cantar alguna cançó d'en Pau, l'acabarà destroçant, les versions que fan alguns músics o cantants que estan a anys llum del Roc o el Pop o la música popular, generalment a mi em provoquen cagarela, em peten les orelles i la cara se'm transforma en un rictus restrenyit, cadasqú que canti el que li toca dins el seu registre natural i que no es posin en figues d'un altre paner...és una opinió personal

PAU VII

Primero el huevo o la gallina?

PAU VII | 06/12/2006, 21:08

Viene a cuento de lo que dice Pau Riba que a veces ha tenido la sensación de ser un mero intérprete de las versiones que han hecho sus músicos acompañantes de sus propias canciones.
¿Que es mejor? Para mi modesto entender, es mejor como se ha hecho. Lanzar primero la versión sublime y luego explotar otras versiones más light (lo digo en cuanto a acompañamiento musical se refiere) que no al revés, lanzar la versión sencilla (musicalmente hablando) y al cabo de los años volver a versionar las canciones con acompañamiento sinfónico (como han hecho otros) El Pau puede tener sus dudas al respecto, pero yo, particularmente lo prefiero así.
Yo me tomo las aportaciones, principalmente de Toti Soler como un ejercicio de admiración al poeta, más que como una imposición de su ego musical intentando usurpar alguna dosis de protagonismo. El tiempo lo ha demostrado y lo que perdura es la obra de Pau y mucho menos los excelentes arreglos de Toti.
Como que contra gustos nada hay escrito, es probable que mi opinión difiera de la mayoría, incluso de la del propio Pau Riba, pero me es indiferente. A mi ya me está bien así. En todo caso la opción sinfónica todavía (10 no lo quiera) está en el tintero.
Todo lo dicho sirve para casi todos los trabajos pero especialmente en los casos de Transnarcís y Amarga Crisi.
Espero abrir un tema de debate y que rebatáis mis argumentos porque esta es la manera de ir progresando y aprendiendo de las ideas y opiniones ajenas.

el paje

TRANSNARCISO

el paje | 06/12/2006, 20:07

Para mi el problema de Transnarcis es que Pau Riba estaba muy serio, muy desubicado en esos años, muy adulto, el cachondeo que lo caracterizó en los 60 y 70 parece casi perdido. Pienso que lo de la movida madrileña le dejó OUT. Y eso que hubiera servido para punk mejor que Ramoncín, Manolo Campoamor, el Panotxa o Miqui Espuma, porque al fin y a la postre tiene mucho más talento que todos ellos juntos.
Como objeto es muy chulo, pero muy aparatoso también. Además los vinilos transparentes se quedan pegaos al plástico y se llenan de manchurrones. Como el disc, ya de por si, suena a culo (aparte de unos arreglos y dirección musical muy discutibles), con los manchurrones del pegao ya casi da puta angustia escucharlo.
Este es uno de esos discos, como muy bien dice mi querido amigo Pagés, que ganarian enteros con una buena remasterización. Y si hay tracks de maqueta inéditos mejor (y lo mismo digo respecto a Amarga Crisi, que me gusta más que este, y Pau comentó alguna vez que las maquetas son MUUcho mejors).
Besitos.

PAU VII

+new Dioptria

PAU VII | 06/12/2006, 14:41

Alejandro:
En esa entrevista de radio no he oido nada de la versión "de luxe" como se comenta en esa entrevista de Nativa, que por cierto acabo de leer y saborear entera.
Salut y gracias.

PAU VII

+new Dioptria

PAU VII | 06/12/2006, 14:41

Alejandro:
En esa entrevista de radio no he oido nada de la versión "de luxe" como se comenta en esa entrevista de Nativa, que por cierto acabo de leer y saborear entera.
Salut y gracias.

Alejandro

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Alejandro | 06/12/2006, 13:36

¿y no dijo nada de la edicion de luxe ampliada?
Es que sé que va a haber una edición limitada de luxe porque si pones en el google "Pau Riba" dioptria digipack "de luxe" y pinchas en el resultado de las entrevistas de nativa verá que van a salir una en digipack y otra ampliada.

PAU VII

Reedició Diptria

PAU VII | 06/12/2006, 12:58

Alejandro, cuando dice que saldrá en formato Digipack se refiere a la funda que contiene los CD's. En la reedición anterior iban los CD's en la tradicional caja de plástico poco manejable y con propensión a romperse con el mínimo golpe.

Alejandro

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Alejandro | 06/12/2006, 12:30

Muchas gracias por el enlace, Pau VII, me ha gustado oírlo, pero no he entendido mucho cuando allá por el minuto veintitantos hablaron del dioptria y algo de lujo y digipack... ¿alguien me podría traducir lo que dijo exactamente en ese momento?

PAU VII

En PAU a RAC1 (Minoria Absoluta)

PAU VII | 06/12/2006, 11:13

El passat dilluns día 4 en Pau va ser entrevistat a Minoría Absoluta de RAC1. Entrevista promocional tant de la reedició del Dioptría, com de Jisàs de Netzerit.
Pastorets del segle XXI
Conecteu-vos a la web: www.rac1.org Aneu a l'apartat Radio a la carta y baixeu-vos l'arxiu corresponent Minoría Absoluta, dia 4/12 hora: 13. (que es quan surt en Pau).

Nanus estem omplint de diàlegs de'n Pau l'apartat de'n Sisa.

Ah! unaltre cosa ... el diumenge passat vaig haver d'anar a Molins de Rei i vaig veure uns cartells penjats per les parets, que anunciaven que el divendres día 1/12 havien projectat al Foment "Deixa'm en Pau" i realment lo que em va sortir d'un glop es 1-K-G1-10 que es va sentir fins al Prat.
Be, fins la propera.

pol riveil

VIDEO "PAU I JORDI"

pol riveil | 06/12/2006, 09:24

Diria que ja vaig afegir aquest enllaç d'una actuació d'en Pau i Jordi la nit de sant Joan del 2001 a València; l'enllaç va directe a la web del Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València, jo no he sabut com poder desar a l'ordenador el video, si algú sap com fer-ho que m'ho faci saber. El video dura 1 hora i 27 minuts i és pura delicia.

http://147.156.41.66/tau/producciones.php?action=prod&id=95#

matriumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matriumatras | 06/12/2006, 00:07

He pujat unes quantes curiositats musicals a mediafire i pretenia posar els enllaços a la categoria "musica i cançons" però no n'he estat capaç, no hi he trobat la possibilitat d'afegir un comentari, per tant aniré deixant per aquí els enllaços i ja els catalogareu com millor us sembli.

Amb De Mortimers, en Pau va enregistrar un tema per al macro-concert per la pau que es va fer a Montjuïc quan l'aznar va enviar tropes a la guerra.

El tema potser l'hi pot donar alguna pista a l'Alejandro sobre les Metralletres amb De Mortimers, hi ha també algun vídeo de l'espectacle, quan tregui unes estones ja miraré d'anar pujant aquestes coses per compartir-les amb vosaltres.

De moment aquí us deixo "El colom de la pau" amb De Mortimers publicat al disc "No més guerres" per l'"Associació de cantants i intèrprets professionals en llengua catalana" i distribuït per "El Periódico" l'any 2003 (no en recordo ara mateix la data precisa).

http://www.mediafire.com/?0mi1kmdjznl

La lletra de la cançó la penjaré a la secció que vau obrir per a aquest menester.

Po Riveil

A-natema

Po Riveil | 05/12/2006, 19:38

És curiós aquest costum, que sembla generalitat, de utilitzar paraules de fragments de les cançons d'en Pau per a signar qualsevol cosa que es llença a la xarxa, i concretament als comentaris que ens arriben al bloc. Fa dies vaig rebre un correu d'un tal "mesquinet", però el bo del cas és que el nom que acompanyava el remitent de l'adreça electrònica era "pol riveil". El contingut del correu no era pas ofensiu, tot el contrari, em felicitava pel bloc. Que es faci dir mesquinet ho trobo divertit, però usurpar un nom que no l'hi pertoca com a usuari del compte de correu, ho trobo, francament, fora de lloc. I ho faig públic al nostre bloc per si algú més ha rebut un correu amb aquest remitent, i que sàpiga que no hi tinc res a veure amb el tal "mesquinet", pseudònim que trobo molt encertat per la persona que l'ha triat.
Pol Riveil

matiumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matiumatras | 05/12/2006, 19:00

Veig que "el fill" ens deixa encertadament nota del documental sobre en sisa que passaran properament i aprofito per avisar que el proper dijous en Pau i De Mortimers faran aparició al programa El Club de tv3. Els que els volgueu veure estigueu a l'aguait.

Pol Riveil

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Pol Riveil | 05/12/2006, 18:44

Jo no m'hi amoinaria massa pel comentari del "Braian", aurà vist que fa dies que no penjo cap article al Kau, ja vaig dir que el més important son les aportacions que feu vosaltres, vingueu d'on vingueu, jo tan sols soc un simple instrument, un engrenatge de la maquinaria.
Quan he vist el comentari, extens, ilustratiu i força interessant, també he pensat que venia directament des de Tiana, des de la meteixa matriu i l'encertat matràs, i si no ve de la Casa Alta, tant li fa, benvingut sia. Per a un comentari no naufraguarem!!
Salut.

matriumatras

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

matriumatras | 05/12/2006, 17:22

No entenc gens ni mica el missatge de "Braian the Clown"

Em sembla escrit amb sorna, si fos tan amabnle d'explicar el perquè d'aquesta declaració potser podríem entendre-la.

"Parece que Pol se ha quedado sin material para ofrecernos."

Li sembla potser que pel fet de que col·laborem a donar resposta desde matriumatras bandegem al cau de fans???

em sembla mol estrany

matriumatras

un satélite

matriumatras | 05/12/2006, 17:03

no es Pau quien ha respondido. Nos pondremos en contacto con edicions de l'eixample y ya te contaremos, mientrastanto puedes oír como suenan los viejos y crujientes vinilos del transnarcís que los he subido al sitio de MediaFire.
Dejo también las letras de las canciones y en par de enlaces a traductores en línea por si los necesitas.

TRANSNARCÍS

Cara A:
1. El gladiol
http://www.mediafire.com/?6m1nqmmvz0d

2. El clavell
http://www.mediafire.com/?5zgmvy4emmn

3. El gessamí
http://www.mediafire.com/?7yyngwmmlen

4. El panical
http://www.mediafire.com/?7yxnz5kyynt

Cara B:
5. El narcís
http://www.mediafire.com/?fmnmmtmnocz

6. El nenúfar
http://www.mediafire.com/?0mmmvyvywnn

7. El crisantem
http://www.mediafire.com/?2nhyztn4yaz

cara C:
8. Transpassar
http://www.mediafire.com/?czmmc2fyy5y

9. Els gegants d'Europa
http://www.mediafire.com/?cnowdtdhyy1

10. Cant egregorià
http://www.mediafire.com/?0nt2oy0xhzn

11. A fer non-non
http://www.mediafire.com/?7ndgudo4yqt

12. Nuún
http://www.mediafire.com/?5mg0dudzifa

traductors en línia:
http://www.softcatala.org/traductor/
http://www.internostrum.com/

EL GLADIOL
ai...!
si un vegetal estol
d'estocs dels horts
et barra el pas
¿tu què faràs
oh, viatger extraordinari?

el més probable
és que te'n surtis
amb el cor atravessat
pel seu verí
de clorofil.la i de maragda

però si tens sort
i el teu corcer dels somnis
és alat
potser podràs
burlar els soldats
del regne de les flors
que són armats amb gladiols
en lloc d'espases

(sols si tens sort
només si tens sort
si tens molta sort
sols si tens sort
si tens el cor fort
i si déu vol)

ai ai ai ai
regala un gladiol i si déu vol
hauràs reptat la mort
per la persona amada

ai ai ai ai
regala un gladiol i si déu vol
hauràs ferit d'amor
l'hauràs enamorada

EL CLAVELL
navegant, estarrufat a dalt d'un cigne
la manyaga solitud d'un somni ungit
i entapissat de clavellines blanques
el meu cor pigà un rebrinc
en descobrir un clavell vermell
que, salpicat, com un esquitx
feia pensar si un ocellet de mort ferit
no hauria estat perdent la sang
tot travessant l'espai vibrant
d'aquell jardí de lli
brodat amb seda blanca

s'alçà aleshores l'esperit dels camps
verd i nuós com un sarment antic
i em saludà d'un cop de mà per serenar-me
no t'espantis, estimat infant -va dir-
fes que l'insòlit no alteri el teu sentit:
cull el clavell que t'ha torbat
i fes-lo esclau del trau del cor del teu vestit
porta'l amb tu i segueix anant
amb absoluta confiança
car tant si és blanc com si és tenyit
el clavell és la flor de l'amistança

el clavell clava entre ells
els oponents d'una dansa
el clavell clou aliances
tant per joves com per vells

EL GESSAMÍ
jutjat Caïm d'abismal procedència
mal condemnat com a germen rebel
el gessamí fou proscrit de la terra i
fou rebutjat com a fill i defès
( com qui no diu res!)

exiliat a la clara intempèrie
no es féu vençut ni acceptà aquella creu
ans fou empès a enlairar sa desferra
fins que la viu protegida del cel
(ja mort el recel entre Caïm i Abel)

a certa alçària fundà nova pàtria
mercè dels aires sentí noves veus
i el sol, galant, fecundà filles seves
i tingué nétes com trossos d'estel
(ulls del cel, ulls del cel)

per escanyar-los la set i la gana
féu munyir nèctar i essències d'arrel
i en celebrar tan il.lustre arribada
féu fer minúsculs vestits de bateig
(jo no ho crec si no ho veig):

làcties faldilles i calces de nata
cos de mantega i brusetes de tel
guants de mató i peücs de quallada
per protegir-les dels vents i del fred
(que qui va nuet té entrebancs a pleret!)

i en ser besavi de tal descendència
suant perfums donà gràcies al cel
sense rancor deixà caure en silenci
feixugues llàgrimes d'aigua de mel
(que collí Sant Miquel)

EL PANICAL
dalt de tot d'una estranya muntanya
que s'alça, ignota i llunyana, entre núvols
com l'espectre emboirat i fantàstic
d'un déu condemnat al país de les bromes

arrelant dalt del crani d'un gran fal.lus petri
rival, en figura, del cavall bernat
i aïllada en un cingle feréstec defès per abismes
mortals precipicis i penya-segats

allà on ja ningú no s'hi aventura
no ho belen les cabres, no hi van els isards
tan enlaire que, a punt de naufragi
les àligues pleguen els rems emplomats

dissimulant sa nuesa entre liles
violetes i roses d'un ram immortal...

hi ha la flor que més m'agrada
que és la flor del panical
la que és flor de les princeses
i remei de tots els mals
mals d'amor i de nostàlgia
que són mals d'enamorat

ai... si algú te l'oferia
sé del cert que et guariria de falaç melanconia
ai... si ofrena algú te'n fa
sé que et deixaràs caçar, vil ocellet, sense volar

(d'aquí d'aquí, d'allà d'allà
d'aquí d'aquí, d'allà d'allà...)


EL NARCIS
ignorant que la bellesa
narcotitza com la son
t'abellí el teu cos atlètic
i altre amor no tingué lloc

si amor propi mou a guerra
l'autoadoració és tal joc
que lliurades conseqüències
és pitjor que jugar amb foc

(en temps de primavera
eres com una flor
però els dies s'encengueren
i el temps feliç alçà el vol

vingué l'estiu i hagueres
vingué l'estiu i hagueres
de deixar anar la primavera
vingué l'estiu i hagueres
vingué l'estiu i hagueres
de buscar el vi de les rieres)

cert matí, la gola seca
t'abocares a una font
i et vas veure, tors estètic
projectat en l'aiguamoll

vas besar-te en l'aigua fresca i
fruit de tan hipnòtic toc-
un trastoc de vols concèntrics
fou inici de transport

sense canvis en l'essència
vares transmudar el teu cos
mentre -las d'embriaguesa-
replegaves el teu vol

els teus peus, furgant la terra
foren draga de terròs
i en brancar les mans esteses
perseguint l'estiu del sol

un farcell de núvols tensos
s'estripà com un llençol
i et ferí una inflorescència
que et forjà un vestit de flor
(nasqué una flor novella i
li dares el teu nom
va ser una flor tan bella
com no s'ha vist mai enlloc

passà l'estiu i hagueres
passà l'estiu i hagueres
de suportar l'hivern feréstec
passà l'estiu i hagueres
passà l'estiu i hagueres
de sobreviure les tempestes)

ai, narcís, narcís, narcís
fill dels camps i dels poetes
i del més brodat encís
confessa si val la pena
d'ésser transmudat així!

si no esgota la paciència
ser arrelat a un punt precís
si ser ufana, bella i tendra
val molt més que peus tenir
o dur ales a l'esquena

ai, narcís, narcís, narcís
confessa si val la pena...
que podria ser que sí!

EL NENUFAR
en les primeres hores de quietud
quan la nit, amb lentitud, desperta el dia
he tingut la sort de no ser lluny
i tenir ulls
per presenciar com la donzella de les aigües
trenca el somni per vestir-se

l'he vist sorgir de dins d'uns pètals clucs
que, com les veles d'un esquif
de tantes proes com el vent
es deixondien
fent delicats i entendridors preparatius
per, sense moure's, navegar durant el dia

i en un borrall de beatitud
l'he vist estirar els braços per sentir-se
reflectida en el mirall del llac diürn

oh tu, donzella d'entre veles
com els grecs t'anomenaren
oh tu, nimfea de les aigües
venerada pels romans
nenúfar, bell nenúfar
guarda'ns d'envanits enganys!

car si un estel indica un tros de cel serè
tu ets senyal que hi ha un clos
d'aigues tranquil.les
i si l'estel senyala el nord i un camí cert
tu ets indici de repòs
i ànsies complides

EL CRISANTEM
perseguint el cor astral -centre del buit-
per l'espai inviolat del cel anterior
vaig travessar la gorja obscura
fins a la terra dels difunts progenitors

allí vaig veure un castell groc -tot nu-
alçar el seu port magestuós
damunt set-centes cúpules purpúries
d'una màgica ciutat de jade lluminós

i allí em fou dat -per ser narcís- donar un cop d'ull
dins el sagrari d'una subterrània seu
on dues files dels guerrers més invençuts
són els custodis del secret del crisantem

la clau del qual -segons m'han dit- té la virtut
de fer que l'home ja envellit torni a ser un nen
si l'esperit sap fer renéixer -net i pur-
de la matèria etèria del seu cos etern

oh, crisantem, crisantem
flor de l'or i la puresa-
fes-me llarg el temps
de la infantesa
(que és un temps d'auge físic i de plena salut)

ah, crisantem, crisantem
flor de l'àuria perfecció-
fes-me curt l'espai
de roma a amor
(que és un tret d'aires místics i d'alades virtuts)

oh, crisantem, crisantem
-flor de l'or i la puresa-
fes-me llarg el temps
de la infantesa
(que és un temps d'auge físic i de plena salut)

ah, crisantem, crisantem
-flor de l'àuria perfecció-
fes-me curt l'espai
de roma a amor
(que de tu les abelles i els sants en fan mel
d'eternal joventut)


TRANS PASSAR
si amb les mans el creador
pastant fang fa les imatges
i alenant encén els cors
bé podrà fer viure somnis
com per art de màgia

si amb el verb el creador
trenca l'ou de la ignorància
perquè el seny emprengui el vol
bé podrà dir les paraules
d'un amor fantàstic

si amb enginy el creador
fa feliç el breu contacte en-
tre un insecte i una flor
bé podrà obrir alguna porta
per tornar a la infància

(ah
si tant sols ens fos dat)
trans passar...
traspassar el subtil encant
que els seus ulls, mirant
propaguen
traspassar-lo sense estralls
per no dissipar el miratge...

ELS GEGANTS D'EUROPA
el gegant d'europa és viu
és un pi d'arrels quadrades
que té els peus subdividint
quatre quarts en cantonades

té nuades dalt del pit
tres catorze setze branques
i a la copa, en lloc de vi
glaç i agulles afilades

és tan alt i és tan fornit
que no pot sortir de casa
beu ginebra dia i nit
i és esclau de la constança

d'un llinatge maleït
és i era sa companya
un cirat, com un fil prim
posa risc contra basarda

planta i cull la flor de lli
va vestida verda i blanca
quan s'ajeu, gitada al llit
divideix frança i espanya

els borralls del seu coixí
són escats pastors i cabres
poc caritatius ahir
i avui pedres encantades

CANT EGREGORIÀ
qui té ànsia de la infància
que es despulli -amb elegància
però sense aires d'arrogància-
de les capes restrictives
de nefasta petulància
amb què el saber l'ha anat vestint
i que les llevi
primer l'una, després l'altra-
fins restar conill conill (és a dir, nu
petit i xic com un no res
insospitat en l'abundància)

qui té apetit de ser petit
que giri un dit, que descargoli
el cargolet que el fa erudit
i, alçant la tapa de l'olleta
on bull l'embull -nus d'espaguetis-
de les trames i els ordits
que deixi anar la bafarada
d'aus d'antull, afanys i llunes
que hi barbullen com mosquits
deixant-se vèncer pel delit
d'alliberar vols inhibits

qui té ànsia de la infància
que -vestit d'angelical bel.ligerància
i esgrimint l'indicador
de la freqüència i la impedància-
com bus busqui en el submón
car és aquí, sota el vernís
de la més fàtua jactància
on rau el temps de la fanció
(d'on tot s'exfància
s'extravia en laberints d'erudició
fins que, per fi, de nou s'infància)

A FER NON-NON
a fer non-non, que és l'hora nona
i ja ve l'àngel de la son
a fer non-non, ninoi ninona
déu vol que tinguis un bon son
fes clucs els ulls i clou la boca
i així tindràs un son més dolç

dorm, estimat nif
deixa't anar, deixa't caure...
no vulguis aferrar-te enlloc
car ja tot és exhaurit
i res no resta
el teu cicle és acomplert
la teva set, ja sadollada
no roman ni un sol motiu
ni un sol instant-
de la vida que, per viure
et fou donada
deixa't perdre en el no-res
i que el buit sigui bressol
del teu adéu
oh, sí: dorm en pau
i busca el repòs, estimat nif
deixa't anar, deixa't caure...

a fer non-non, que és l'hora nona
i ja ve l'àngel de la son
a fer non-non, ninoi ninona
déu vol que tinguis un bon son
fes clucs els ulls i clou la boca
i així tindràs un son més dolç

NUUN
erts els ulls, ja cecs de vida
desincorporant-se del seu cos extint
Nostr'Ena, solt, s'incorporà incorpori
braços en creu diagonalment
com un gegant mag-nan mai més visible-
prement contra natura el puny esquerre
estesos com estels els altres dits
de dret al cel:
Niupura

la seva santa, alga pia, paradisíaca
veient des del jardí sagrat com ascendia
de desintegració integrant-se
i expandint-se- l'intangible
cos anímic de l'amant, l'amat espòs
el seu braç pur, immaculat
i d'amor santificat pel vi més dolç
adreçà en son element:
Netura

i quan la punta dels seus sacres dits
essència d'imantats vitralls
tocà la punta d'aquells altres dits
pignorats en catedral
el dret tocà la dreta -netura de natura-
i és dit que ara i per sempre renaixia
la unió de dualitat triangulada
llindar enllà de l'espai-temps
Nuún:
u per un instant etern

Alejandro

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Alejandro | 05/12/2006, 14:18

Hola, muchas gracias por la aclaración, el que escribió lo de antes es de matriu matras ¿verdad? ¿o es el mismo Pau Riba?. Bueno, sea quien sea a ver si me dice si puede ser si queda algún ejemplar del transnarcís en edicions de l'eixample.

el paje

pau live

el paje | 05/12/2006, 12:50

Alex: No he visto na de na.
Mira, he visto a Pau en la fiesta del rock de luxe, en la nit amb Francesc Pujols y en los dioptria del Auditori. Me gustaria ver un concierto suyo entero, pero por Madrid parece que no los traen. Tendré que inaugurar un local?

Braian the Clown

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Braian the Clown | 05/12/2006, 12:11

Has tenido suerte Alejandro, han contestado a tus preguntas desde el mismísimo centro de gravedad del Planeta Riba, o bien és un satelite que gira alrededor de su órbita y que firma con el enlace a su web...vete a saber.
Parece que Pol se ha quedado sin material para ofrecernos.
Saludos a todos.

matriumatras

respuestas a alejandro

matriumatras | 04/12/2006, 23:59

la portada del transnarcís
http://www.pauriba.com/images/TRANSNARC.jpg

contiene dos vinilos transparentes con tres caras grabadas.
Un libro, unos frascos de perfumes...

está pendiente la reedición en cd que esperamos que no se haga esperar mucho. Agotamos hace poco los últimos ejemplares en stock, puede que a Edicions de l'Eixample le queden unos cuantos aún, les preguntaremos a ver. No es uno de mis discos preferidos, digamos que me gusta mucho más la maqueta de las canciones sobre flores de la que parte el proyecto que el resultado final que me suena un poco encorsetado por la excelencia de los musicos que se encontraron en el proyecto, pero... para gustos los colores, a ver si el Paje te da un poco más de luz al respecto.

El Ribaibal es uno de los espectáculos más íntimos de Riba. Pau a la voz y a la guitarra, va desgranando a su ritmo y según el día que tenga los temas que le vengan en gana de su cancionero intercalando poemas de vez en cuando. Memi proyecta en directo sus cocinitas de bichitos y azafranes y Aina se marca un par de bailes, hacia el final. Suele terminar con la Noia de Porcellana, con Aina bailando en sombras chinas evocando a la bailarina de la caja de música. Un espectáculo muy intimo y especial que de momento descansa de los escenarios y que solo sacan a la luz para ocasiones especiales y recogidas.

Electròccid àccid dioptria xou, es rock puro y duro, caña vital para una selección de temas sacados principalmente del disco electròccid, aunque algún que otro del dioptria cae. Pau a la voz y a la guitarra eléctrica (que recuperó para este proyecto ya que hacía la tira que no se colgaba una de ellas) se acompaña de Bet Gárgola al bajo, Antonio Puertas a la enérgica batería i Zaca a la guitarra. Ocasionalmente les visita Roger Fortea para reforzar con la trompeta el rap de Francesc Pujols. El espectáculo más vibrante y cañero de todos los que mantiene en marcha.

Mil Simonis (con i, no con e como se ve escrito a menudo) saca a la luz el Pau más lisérgico, con un repertorio seleccionado meticulosamente por los componentes del grupo siguiendo un hilo argumental casi invisible, destaca una maravillosa versión de l'Helena desenganya't con la que suelen cerrar los conciertos. Es la banda de más reciente formación de las que acompañan a Pau i está formada por dos medias baterías o baterías siameses (Miquel Cabal y Oriol Luna), Roger Fortea al bajo, Hara Kraan a los pianitos (todos ellos miembros del muy interesante colectivo Mil Pesetas) y Ivan Martínez Fierro (componente de Don Simon y Telefunken) a la guitarra eléctrica y a los arreglos musicales.

Metralletres es uno de los dos proyectos que unen a Pau con la banda De Mortimers, recupera algunas canciones inéditas, versiona algún clásico catalán como el himno a la virgen negra Virolai y parte de una idea similar a la del espectáculo de villancicos galácticos Jisàs que consiste en hacerse acompañar por una banda de payasos musicales que usan su propio cuerpo o se inventan instrumentos con cachivaches sacados de los containers para acompañar musicalmente las historias de Pau.

espero que encuentres un poco de la respuesta que buscabas en esta reseña.

Alejandro

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Alejandro | 04/12/2006, 21:00

Oye Paje, el disco Transnarcís de Pau Riba lo tienes ¿no? ¿me puedes describir cómo es por fuera y por dentro el vinilo? ¿tú dónde lo compraste? Yo voy a ver si lo veo por el e-bay o en la semana de la subasta extraordinaria de todocoleccion. Por cierto, ¿has visto alguna vez un ribaibal, un 1000 simones, un metralletes o un electroccid accid dioptria xou? Si es así, me cuentas un poco cómo son ¿vale?

el paje

cançons i poemes

el paje | 04/12/2006, 03:16

Bueno, yo creo que Pau de 1966 a 1968 o asi fue el autentico iluminado del pop catalàn y del estado espanol. Y eso se ve claro leyendo este libro. Simplemente su talento iba màs allà. Que puedo decir?

Alejandro

Re: UN "TEBEO" D'EN SISA

Alejandro | 02/12/2006, 18:19

entrando en www.pauriba.com, pinchando en matriu matras, luego en obra y después en llibres, podréis pinchar en cançons i poemes y leerlo íntegro.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb